ISO 50001:2018

ISO 50001:2018 Managementul Energiei

ISO 50001:2018 (SR EN ISO 50001:2019 – standard roman) specifica cerintele pentru un sistem de management al energiei si se poate implementa in orice tip de organizatie, indiferent de marime, structura, produse sau servicii oferite, fiind aplicabil activitatilor controlate de organizatie care influenteaza performanta energetica. Aplicarea standardului ISO 50001 in doua organizatii similare poate fi diferita insa in functie de contextul organizational.

ISO 50001 specifica cerintele pentru stabilirea, implementarea, mentinerea si imbunatatirea continua a unui sistem de management al energiei luand in considerare contextul organizatiei (obligatii de conformare diferite, angajamente diferite in politicile energetice, obiective si tinte energetice diferite, cantitati sau tipuri de energie utilizata, riscuri si responsabilitati operationale, restrictii sau limitari privind alimentarea cu energie, efectele schimbarilor climatice, meteorologice etc) si riscurile si oportunitatile asociate. In vederea dezvoltarii afacerii pe termen lung, managementul energiei trebuie integrat in managementul afacerii.

Scopul declarat al standardului este acela de a imbunatati continuu performanta energetica, inclusiv eficienta energetica, a utilizarii energiei si a consumului de energie. Prin imbunatatirea performantei energetice si reducerea costurilor asociate energiei si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, organizatiile devin mai competitive contribuind la reducerea efectelor schimbarilor climatice globale si la pilonul mediu inconjurator al dezvoltarii durabile. Alte rezultate asteptate ale implementarii sistemului de management al energiei sunt imbunatatirea fiabilitatii si utilizarea crescuta a surselor regenerabile de energie.

Abordarea prin performanta energetica (concept legat de eficienta energetica, utilizarea energiei si de consumul de energie) promovata de ISO 50001 are ca rezultat obtinerea unor rezultate eficiente si masurabile in timp prin luarea in considerare a indicatorilor de performanta (IPE) si nivelurile de referinta ale energiei (NRE).

ISO 50001 promoveaza implementarea principiului de leadership si adoptarea gandirii pe baza de risc. Managementul de varf care are responsabilitatea globala trebuie sa sublinieze importanta managementului energiei prin comunicare si implicare a angajatilor (prin instruire, motivare, recunoasterea meritelor, peremiere sau participare). Prin actiunile de abordare a riscurilor si oportunitatilor identificate in legatura cu contextul sau, organizatia poate anticipa scenarii si consecinte potentiale si poate trata efectele nedorite inainte de aparitie, respectiv poate exploata avantaje potentiale si rezultate benefice.

Îmbunătățiri

De asemenea, standardul pune accent pe efectuarea unei analize energetice care consta in identificarea tipurilor de energie, evaluarea utilizarii energiei si a energiei utilizate pentru a determina zonele de utilizare semnificativa a energiei (USE) si a identifica oportunitatile de imbunatatire a performantei energetice.

ISO 50001, structurat dupa Ciclul PDCA („Plan-Do-Check-Act”), promoveaza adoptarea abordarii pe baza de proces pentru documentarea, implementarea si imbunatatirea eficace a sistemului de management al energiei. Abordarea procesuala presupune definirea si gestionarea sistematica a tuturor proceselor din organizatie si a interactiunilor dintre procese in scopul indeplinirii obiectivelor organizatiei conform cu politica energetica.

Standardul EN ISO 50001:2018 (SR EN ISO 50001:2019 – standard roman) a adus modificari importante fata de editia precedenta, structura sa si terminologia adoptata fiind in conformitate cu Anexa SL a Directivelor ISO – Structura de nivel inalt (High Level Structure) ceea ce face mult mai usoara integrarea cu alte sisteme de management (mediu, calitate etc).