ISO 22000:2018

ISO 22000:2018 Management al Siguranței Alimentului

Potrivit documentului ISO publicat in 2018 “Contributia standardelor ISO la obiectivele Natiunilor Unite pentru dezvoltare durabila”, ISO a adoptat pana in prezent peste 1600 de standarde in domeniul productiei de alimente, testarea nutritionala si de siguranta, calitatea, ambalarea sau trasabilitatea alimentelor avand ca scop cresterea increderii in produsele alimentare, imbunatatirea metodelor agricole si promovarea achizitiilor durabile si etice. Familia de standarde ISO 22000 care vizeaza sectorul alimentar ajuta organizatiile sa identifice si sa controleze pericolele pentru siguranta alimentelor si contribuie la indeplinirea obiectivului 2 al Natiunilor Unite pentru dezvoltare durabila „Fara foamete – eradicarea foametei, asigurarea securitatii alimentare, imbunatatirea hranei si asigurarea unei agriculturi durabile” (www.iso.org).

Potrivit Natiunilor Unite, productia de alimente sigure si durabile reprezinta una dintre cele mai mari prioritati ale tuturor guvernelor care se confrunta cu problema sigurantei alimentare cauzata de cresterea populatiei si de complexitatea lanturilor de aprovizionare. Siguranta alimentara are in vedere prevenirea, eliminarea si controlul pericolelor alimentare, de la locul de productie pana la consumatorul final si poate fi mentinuta numai prin eforturile combinate ale tuturor partilor interesate: guverne, producatori, comercianti si consumatori finali. Noua editie a standardului ISO 22000 a fost adoptata de ISO in 2018 ca un raspuns la aceasta prioritate mondiala (www.iso.org – Raportul anual al ISO, 2018).

ISO 22000:2018 “Sisteme de management al siguranței alimentelor. Cerințe pentru orice organizație din lanțul alimentar” este aplicabil oricarei organizatii din lantul alimentar, indiferent de marime, structura sau sector (producatori de hrana si alimente pentru animale, culegatori de plante salbatice, vanatori, pescari, fermieri, producatori de ingrediente, procesatori de alimente, comercianti en gros sau en detail, furnizorii de servicii de alimentatie publica, catering, curatenie si DDD, transport, distributie, furnizori de echipamente pentru industria HORECA, de produse de curatenie, materiale de ambalare alimente etc).

Implementarea cerintelor sistemului de management al sigurantei alimentului conform ISO 22000:2018 ofera organizatiei din lantul alimentar capabilitatea de a furniza in mod consecvent alimente sigure, produse si servicii in conformitate cu cerintele consumatorilor si a altor parti interesate prin luarea in considerare a riscurilor si oportunitatilor asociate contextului si obiectivelor sale.

ISO 22000:2018 pune accent pe:

contextul organizatiei si luarea in considerare a punctelor de vedere ale consumatorilor si partilor interesate;

abordarea preventiva a sigurantei alimentelor in ceea ce priveste identificarea, prevenirea si reducerea pericolelor alimentare;

abordarea complexa a riscului – atat la nivel operational (pericole alimentare specifice proceselor de productie) cat si la nivelul global al afacerii (riscuri specifice pentru celelalte procese – de management, suport);

rolul top managementului care trebuie sa demonstreze leadership de exemplu prin asigurarea ca politica si obiectivele SMSA sunt stabilite si compatibile cu directia strategica a organizatiei, prin comunicarea importantei unui management eficace al sigurantei alimentelor si conformarii cu cerintele SMSA, cerintele legale si alte cerinte aplicabile si cu cerintele de siguranta alimentului stabilite de comun acord cu clientul;

comunicarea interactiva;

programele preliminare;

principiile analizei pericolelor si puncte critice de control (HACCP);

imbunatatirea proactiva si evaluarea performantei SMSA.

Editia din 2018 a standardului ISO 22000 a adoptat structura de nivel inalt (Anexa SL a Directivelor ISO) comuna tuturor standardelor sistemelor de management, ceea ce face mult mai usoara integrarea cu alte sisteme de management (ISO 9001, ISO 14001 etc) si aducand claritate de intelegere pentru organizatiile din domeniul alimentar din intreaga lume.

Cele 7 principii ale calității

Standardul ISO 22000 se bazeaza pe cele 7 principii ale calitatii si pe principiile HACCP promovate de Codex Alimentarius (comisie din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite):

HACCP – Hazard analysis and critical control points – metoda aplicata de organizatiile din domeniul alimentar pentru a proteja calitatea produselor furnizate, se bazeaza pe

  • doua obiective:
  1. Analiza pericolului (HA – Hazard Analysis);
  2. Determinarea punctelor in procesul de productie in care aceste pericole, prin monitorizare, sunt controlate (CCP – Critical Control Points = punctele in procesul de productie in care pericolele pot fi controlate in mod eficient);
  • 7 principii:
  1. Pericolele posibile care pot sa apara pot fi determinate. Aceasta inseamna ca atat pericolele microbiene (invechirea produselor) cat si poluarea (poluarea chimica, obiecte straine) sunt luate in considerare;
  2. Punctele in procesul de productie in care pericolele pot fi conduse/controlate eficient trebuie trasate ca puncte critice de control – CCP (de ex: un proces de depozitare);
  3. Pentru acele puncte critice unde marginile (limite critice) sunt determinate ele trebuie respectate (ex. temperatura minima si maxima pentru refrigerarea produselor din carne);
  4. In aceste PCC, pericolul este tinut sub control prin masuratori ale functionarii instalatiei (de ex. un sistem de monitorizare a temperaturii);
  5. Anticipat, masuri corective sunt prevazute, care sa fie aplicate daca masuratorile / monitorizarea arata abateri;
  6. Sistemul complet trebuie controlat regulat pentru eficienta si trebuie adaptat regulat in scopul de a urmari schimbarile procesului sau ale produsului;
  7. Toate actiunile din organizatie trebuie sa fie inregistrate (o documentatie privind toate procedurile si inregistrarile necesare acestor principii si aplicarea lor).

HG 924/2005 privind aprobarea regulilor generale pentru igiena produselor alimentare transpune Regulamentul (CE) NR. 852/2004 privind igiena produselor alimentare (modificat prin Regulamentele CE Nr. 1019/2008 respectiv 219/2009) care stipuleaza ca “Operatorii din sectorul alimentar elaborează, aplică și utilizează în permanență o procedură sau mai multe proceduri bazate pe principiile HACCP”.