ISO 22000/HACCP – Sistem de management al sigurantei alimentului

HACCP – Hazard analysis and critical control points – este o metoda aplicata de organizatiile din domeniul alimentar pentru a proteja calitatea produselor furnizate, metoda bazata pe doua obiective:

  1. Analiza pericolului (HA – Hazard Analysis);
  2. Determinarea punctelor in procesul de productie in care aceste pericole, prin monitorizare, sunt controlate (CCP – Critical Control Points = punctele in procesul de productie in care pericolele pot fi controlate in mod eficient);

HACCP, conform CODEX ALIMENTARIUS al FAO (Food and Agriculture Organization) si WHO (World Health Organization) are 7 principii:

  1. Pericolele posibile care pot sa apara pot fi determinate. Aceasta inseamna ca atat pericolele microbiene (invechirea produselor) cat si poluarea (poluarea chimica, obiecte straine) sunt luate in considerare;
  2. Punctele in procesul de productie in care pericolele pot fi conduse/controlate eficient trebuie trasate ca puncte critice de control – CCP (de ex: un proces de depozitare);
  3. Pentru acele puncte critice unde marginile (limite critice) sunt determinate ele trebuie respectate (ex. temperatura minima si maxima pentru refrigerarea produselor din carne);
  4. In aceste PCC, pericolul este tinut sub control prin masuratori ale functionarii instalatiei (= un sistem de monitorizare a temperaturii);
  5. Anticipat, masuri corective sunt prevazute, care sa fie aplicate daca masuratorile / monitorizarea arata abateri;
  6. Sistemul complet trebuie controlat regulat pentru eficienta si trebuie adaptat regulat in scopul de a urmari schimbarile procesului sau ale produsului;
  7. Toate actiunile in companie trebuie sa fie inregistrate (o documentatie privind toate procedurile si
    inregistrarile necesare acestor principii si aplicarea lor).

HG 924/2005 privind aprobarea regulilor generale pentru igiena produselor alimentare transpune REGULAMENTUL (CE) NR. 852/2004 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare (modificat prin Regulamentele CE Nr. 1019/2008 respectiv 219/2009) care stipuleaza ca “Operatorii din sectorul alimentar elaborează, aplică și utilizează în permanență o procedură sau mai multe proceduri bazate pe principiile HACCP”.
ISO 22000 stabileste cerintele pentru un sistem de management al sigurantei alimentului, fiind de fapt, o imbinare a standardului de calitate ISO 9001 cu principiile HACCP


Sistemul de management al sigurantei alimentului implementat si certificat in conformitate cu SR EN ISO 22000 inseamna:

  • un angajament al organizatiei pentru implementarea sistemului de igiena alimentara;
  • incredere in capacitatea organizatiei de a oferi alimente “sigure”